Andre forslag til temaarbejde og paralleltekster

Temaarbejde og paralleltekster – forslag

Par le feu lægger – ud over til emnet Le printemps arabe – op til meget forskelligt temaarbejde, f.eks.

L’humiliation
Le désespoir
La colère
La famille
Tradition et modernité
Destins
L’arme de l’immolation

Nedenfor er skitseret nogle tekstforslag:

Condamné à me tuer, Jonathan Destin, Éd. XO 2013,
p.17-18,21-22,27-33,43-46,57,60,75,79,106-107,126-128,135-139

Handler om en teenagedreng i Frankrig, der satte ild til sig selv i desperation over mobning og daglig forfølgelse. Han blev reddet og skrev efterfølgende denne bog om sine tanker. Ikke sprogligt svær.

Victimes d’insultes et de menaces, Jonathan 16 ans s’est immolé, article du NET. Samme hændelse som ovenfor. Kort artikel.

Intouchables, Olivier Nakache, Eric Toledano, Forlaget Passion, 2014

 

Tunesisk film – frihed, lighed og søsterskab

Kvinder af revolutionen – kunstneriske knytnævner
Via tunesiske film river stærke kvinder op i tabuer og dybe kløfter. Den modige instruktør Raja Amari har med ‘Buried Secrets’ skabt en både poetisk og barsk tunesisk film om tradition og modernitet.

Ligesom andre Maghreb-lande (Marokko og Algeriet) har filmproduktionen været under stærk indflydelse af den franske stat, men tuneserne har produceret flere markante stemmer. I Tunesien trives personlige værker, der gør sig godt på internationale festivaler – og som oftest har blik for et nationalt her og nu, der gør dem debatskabende.

Revolutionsfilmen ’Millefeuille’ fra 2013 er en knytnæve af en kvindeskildring instrueret af Nouri Bouzid.  ’Millefeuille’ er optaget under revolutionen i kølvandet på det arabiske forår og fortæller historien om en families konflikt, som reflekterer den større politiske splittelse.

Tidligere tunesiske film:

a-summer-in-la-goulette

En sommer i La Goulette

En sommer i La Goulette (1996), Ferid Boughedir
Viser den fredelige sameksistens mellem alle de forskellige grupper i Tunesien.

Fortielsernes palads (1994), Moufida Tlatlis
Tunesien i tiden omkring frihedskrigen. I 1956 væltes den daværende franske kolonis marionetstyre under Bey’erne, som udgør den tunesiske adel. Selvom deres verden står i brand, lader man sig i paladsets gange kun mærke med det svage ekko af omvæltningerne udenfor. Her går alt som hidtil i en stagneret verden af subtile magtforhold og indestængt desperation.

Halfaouine (1990), Ferid Boughedir
Om en drengs opdagelse af kvindekønnet. Viser på en meget sensuel måde stemningen blandt tunesere og den gamle by i Tunis.

Flere findes i sin fulde længde på nettet. Søg via Yahoo.fr for at få de fransksprogede. Nogle er arabiske med franske undertekster.