Gymnasieskolen april 2016

Gymnasieskolen april 2016

Glimrende materiale til filmarbejde

 Af Flemming Ravn

At arbejde med film er ikke uvæsentligt i sprogfag: Der er handling, man ser billeder fra sprogets hjemlande, og man hører sproget talt af (som regel) native speakers. Det audiovisuelle styrker indlæringen og giver en fælles referenceramme at tale om. Derfor er filmarbejde ofte yndet af både lærere og elever.

Lektor Karen Schumacker har udarbejdet materiale til Patrice Chéreaus film ”La Reine Margot”, bestående af to A4-hæfter. Hæfter og selve filmen kan købes via Forlaget Passion.

Det ene hæfte – læsehæftet – består af udvalgte scener, farvefotos og dialoger fra filmen. Dette hæfte er generøst glosseret. Således kan man ”læse” filmen, samtidigt med at man ser den.

Det andet hæfte er et øvehæfte med forskellige typer af opgaver, hvis indhold knytter sig til forskellige scener. Der er krydsord, spørgsmål, gruppearbejde samt udsagn, der skal matches.

Også øvehæftet indeholder gloser. Opgaverne spænder i sværhedsgrad. Man skal følge godt med i filmen/teksten, hvis tema er den dramatiske religionskrig i Frankrig i 1500-tallet.

Opgaverne udviser stor opfindsomhed. Deres formål er at få eleverne til at huske plottet, men også udvide deres ordforråd samt bruge fransk i praksis – skriftligt (ortografi, bøjninger) og mundtligt (udtale, formuleringer osv.):

F.eks. er der på side 52 en øvelse med passé composé, mens en øvelse på side 38 er en oversættelse fra dansk til fransk. På side 24 skal man placere syv sætninger på de rigtige pladser, så de passer med syv fotos fra filmen (en forståelsesopgave).

Hæfterne er flotte, vellavede og frem for alt brugbare. Didaktikken og kærligheden til fransk sprog og kultur er i højsædet. Materialet her gør franskundervisningen mere spændende. Derfor højeste vurdering: 5 stjerner.